Ontruimingsplan / Bedrijfsnoodplan opstellen

Ontruimingsplan

Brandalarm! Wat doet u? Pakt u de lift? Blijft u rustig zitten want het zal toch wel weer vals alarm zijn? Of rent u als een malle naar de uitgang en sleept u onderweg nog wat collega’s mee? Verwarring en chaos kunt u in zo’n situatie niet gebruiken. Iedereen binnen uw bedrijf moet weten hoe te handelen.

Wanneer er in uw pand een brandmeldinstallatie aanwezig is, bent u wettelijk verplicht een ontruimingsplan (ook wel bekend als bedrijfsnoodplan) op te stellen. Elk bedrijf is volgens de Arbowet verplicht om maatregelen te treffen voor een eventuele evacuatie en om er voor te zorgen dat werknemers de nodige passende maatregelen kunnen nemen in geval van nood.

 

Er zijn twee wetten die het hebben van een ontruimingsplan vereisen of noodzakelijk maken:

– Bouwbesluit: dit is alleen van toepassing indien er op de locatie een brandmeldinstallatie of ontruimingsalarminstallatie aanwezig is.

– Arbowet: in het kader van de zorgplicht is iedere organisatie verplicht om het veilig verblijf op de locatie van zowel vrijwilligers als bezoekers te garanderen.

Met een ontruimingsplan zorgt u ervoor dat uw bedrijf aan deze wettelijke eisen voldoet. In het ontruimingsplan staan de afspraken en de procedures met betrekking tot het handelen bij een ontruiming. Ook omschrijft het ontruimingsplan wat er verwacht wordt van de BHV’ers bij een calamiteit (brand, bommelding, stroomuitval enz.).

 

Ontruimingsplan / bedrijfsnoodplan op maat

BHVNederland maakt een ontruimingsplan speciaal op maat voor uw organisatie en gebouw en dat voldoet aan de NEN 8112. Dit is de leidraad die de brandweerkorpsen in Nederland hanteren bij het goedkeuren van een ontruimingsplan van een pand. Zo weet u zeker dat uw bedrijfsnoodplan voldoet aan de wettelijke eisen en – belangrijker nog –  dat het voor uw organisatie goed werkt.

Ontruimingsplan voorbeeld

Klantervaringen

Hollander Techniek in Apeldoorn

Voor onze opdrachtgever waren wij op zoek naar een leverancier van ontruimingsplannen. Na diverse telefoontjes uitkomen bij BHVNederland waar we een positieve reactie kregen op ons verzoek. Zoals vaker was dit korte termijn werk en werd er flexibiliteit en inzet verwacht om onze opdrachtgever van dienst te kunnen zijn.

Vanaf het 1e moment werd er snel geacteerd en voor we het wisten zaten we bij onze opdrachtgever voor een inhoudelijk gesprek. Hierbij werd voor de opdrachtgever duidelijk dat er over enkele zaken nagedacht moest worden om het plan aan te laten sluiten op de praktijk. Het conceptplan lag er binnen twee weken en de definitieve versie volgde spoedig.

Het traject verliep soepel en wij waren positief verast over de werkwijze, het kennisniveau en de flexibiliteit van de medewerkers

Wilco Feldkamp, projectleider beveiligingstechniek


FidesWonen in Middelharnis

FidesWonen is een woningcorporatie op Goeree-Overflakkee. Eind 2017 zijn wij in contact gekomen met BHV Nederland voor het opstellen van ons ontruimingsplan. BHV Nederland heeft ons hierin op een uitstekende wijze begeleid. Wij waren blij met hun persoonlijk advies en deskundige begeleiding. Ook na het opstellen en het afronden van ons ontruimingsplan kunnen we nog met vragen bij hun terecht. BHV Nederland weet wat het betekent om een bedrijf te ‘ontzorgen’.


Dr. Maria Montessorischool in Huizen

(ontruimingsplan, ontruimingsplattegronden en instructiekaarten)

De communicatie was vlot, prettig en vriendelijk. Het is een organisatie met een duidelijk doel en kennis van inhoud. De materialen worden goed uitgelegd en er wordt actief om feedback gevraagd aan de klant. De uiteindelijke fysieke materialen werden netjes langs gebracht en uitgelegd. Kortom, een prettige samenwerking!

Ryanne Acket, schoolleider

Informatie aanvragen

Vul uw gegevens hieronder in en onze medewerkers sturen u zo snel mogelijk een advies op maat.

 • Sleep bestanden hierheen of
  Toegestane bestandstypen: jpg, gif, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 8 MB, Max. aantal bestanden: 5.
   Indien u al een bestaand ontruimingsplan heeft kunt u dit hier uploaden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Klanten over BHVNederland

  Neem contact op met uw persoonlijke specialist

  Huub de Laat

  Accountmanager

  +31 (0) 6 34 48 59 55
  huub@bhvnederland.nl

  Al meer dan 10 jaar succesvol
  bij onze klanten

  8.9
  Gemiddelde waardering
  van ruim 4659 reviews
  97%
  van de cursisten
  beveelt onze training aan
  Kwaliteitskeurmerk Kiwa – Erkend Opleider
  BHV register
  Kiyoh
  Trainingen met erkend certificaat
  Kiwa gecertificeerd opleider
  Advies op maat
  Landelijke dekking
  Blijf op de hoogte van BHVNederland!
  Ontvang regelmatig onze nieuwsbrief met actualiteiten
  BHVNederland
  Braillelaan 9 – 5e etage
  2289 CL Rijswijk
  Bel 085 201 47 33
  Voor alle vragen over cursussen, aanvragen informatie of offertes